Ahşap, inşaat ve dekorasyonda çok eskiden beri kullanılan malzemedir. İşlemesi kolay ve hafif olduğu gibi ses, ısı ve elektrik yalıtımında mükemmel bir özelliğe sahiptir.
Ahşap doğal ve nefes alabilen bir malzeme olduğu için bazı dış etkenlere karşı dayanıksızdır. Bunun için ahşap ve ahşaptan yapılmış ürünler gerekli bakımı ve hassasiyeti görmediğinde bozulabilir. Eğer düzenli bakım yapılırsa bu durumda ahşabın kullanım ömrü çok uzun olur.
Ahşabın birçok biyolojik düşmanı vardır. Örneğin bakteriler, böcekler bunlardan bazılarıdır. Ahşaba zarar verebilecek olan bazı düşmanları tamamen yok edebileceği gibi bazıları da fiziksel görünümünde bozulmalara neden olacaktır.
Ahşap çevre dostu ve geri dönüşümü olan bir malzemedir. Ahşabı isterseniz ömür boyu kullanabilir isterseniz yakarak tamamen yok edebilirsiniz. Bunun için ahşabın düşmanlarının neler olduğunu bilmek çok önemlidir.
Bakteriler
Ormandan kesilen bir ağaç uzun süre boyunca suda bekletilirse bu durumda bakterilerin saldırısına uğrar. Bakteriler ahşabın taşıma gücünü zayıflatmasa da yüzeysel lekelerin oluşmasına neden olur. Bunun için ahşabın bakterilere karşı korunması için uzun süre boyunca suda bekletilmemesi ve üretim sonrasında boyanması ya da verniklenmesi gerekir.
Yüzey Küfü Ve Mavi Renk Mantarları
Bu tür mantarlar ahşapta çürüme ve yüzey küfü oluştururlar. Ahşap sahip olması gereken nem miktarından % 20 oranında daha fazla nem içerirse mantar oluşabilir. Yüzey küfü ve mavi renkteki mantarlar ahşapta görsel bozulmalara neden olurlar. Ahşap dış ortamda kullanıldığında özel kimyasal boyalarla boyandığı için böyle bir durum söz konusu değildir.
Ahşabı Çürüten Mantarlar Nelerdir?
Ahşabın çürümesine neden olan bazı mantar türleri vardır. Türkiye’de en çok görülen mantar türleri ise şöyledir:
Serpula Lacrymans
Bu mantar tipi bakımı yapılmamış olan ahşapta meydana gelir. Ahşabın nem oranı % 30-40’lara ulaştığında mantar ahşabın mukavemetinin bozulmasına neden olur.
Coniophora Puteana
Kiler mantarı olarak bilinen bu tür mantarlar rutubetli ahşaptan beslenirler. Ahşabın üzerinde koyu kahverengi çatlaklar meydana geldiğinde bu mantarlardan söz etmek mümkündür.
Androdia Vaillanti
Islanmış yumuşak bir ahşaptan beslenen bu mantarlar ahşabın bir süre sonra çökmesine neden olur. Bu mantar özellikle kömür madenlerinde sıklıkla bulunur.
Böcekler
Ahşabın bozulmasına neden olan canlılar arasında böceklerde vardır. Bazı böcekler ahşabın mukavemetinin bozularak yok olmasına neden olabilirler.
Masa, sandalye, kitaplık, TV ünitesi, dolap ve aksesuar tercihleriniz için https://www.ahsapkonak.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.